Reisverslag dag 25 (29-11-2011)

Film Impressie:

Klik hier voor gereden track

 

Om 10.00 uur afgesproken bij hotel Sun Wings. Daar ontmoeten we de contactpersonen van de Stichting Hand to Hand. Samen met nog enkele andere challengers gaan we eerst naar de Nursery school. Deze is niet erg ver van Banjul gelegen, edoch we moeten wel kilometerslang de binnenlanden in, hobbelen over stoffige zandpaden. Maar dan, vele kilometers verder, na de zoveelste compound, zien we de school. Normaal gesproken zijn er circa 70 kinderen, maar vandaag minder dan 20. Dit ivm een schoolvakantie. Door het personeel, een leidster, een leraar en een klusjesman wordt van alles uitgelegd over het doel van de school. In principe worden hier de kleinste kinderen voorbereid op de primary school. Ze leren de Engelse taal.

Er wordt hun van alles bij gebracht over zeden, gewoonten en alle vormen van moraal en hygiene. De kinderen mogen een paar demo's verzorgen in het Engels: alfabet, tellen, maanden, dagen, etc. Ook wordt er nog een muziekspektakel opgevoerd. Daarna wordt er snoep uitgedeeld, de lolly's van onze snoepsponsor. De school ziet er trouwens mooi uit, alles is net opnieuw geschilderd in de kleuren wit en blauw. Het is gelegen in een mooie tuin, waar de nodige producten worden verbouwd. Bij het afscheid worden nog de nodige foto's gemaakt, handjes geschud en gezwaaid.

Dan op naar de volgende school. Eerst weer een mooie stoffige route door de binnenlanden. In feite is het een trainingscentrum voor timmerlieden. Aan zo'n 30 jongeren worden de kneepjes van het vak bij gebracht: schaven, zagen, beitelen en alle andere handelingen met het hout. Ze kunnen van alles maken: kasten, stoelen, banken, ledikanten. Alles is 100% handmade. De school wordt uitgebreid met een afdeling electrotechniek. Tevens zien we op het terrein een gebouw waarin een soort naaiatelier is, waarin de meisjes het couturier vak kunnen leren. Ook dit is nog in opbouw, maar zal binnen een week draaien. Alles staat in principe gebruiksklaar.

Na afloop van dit bezoek zijn de nodige zaken (laptops, gereedschap, speeltjes en snoep voor de kinderen) aan de Stichting overgedragen. Ook het spandoek van de Frieslandtravelers gaat naar de school en krijgt een prominente plek op de muur aan de voorkant van het gebouw. Na wederom het nodige geschud van handen en maken van foto's, gaat ieder zijns weegs. Wim en Yvonne spreken nog af om op woensdag een blinde jongen te bezoeken die les geeft op een muziekschool en waarvoor we een speciaal geprepareerde laptop hebben meegenomen.

Sponsor Marokko 2013

Sponsor Dakar Challenge