Marokko 2013

Lieve Papa, Marc en Edwin,

Dit artikel is voor jullie:

Nu we een paar dagen thuis zijn, ik een paar keer door het dorp gefiest ben, de auto gepakt heb om n stukje te gaan rijden, de dagelijkse dingen weer wat op gang komen. Begin ik heel langzaam te wennen aan Nederland. Maar gegelijkertijd besef ik me nu ik in de dagelijkse routine kom des te meer hoe bijzonder onze reis was. Alles wat we samen hebben mee gemaakt, de hoogte en diepte punten (die ene van 3000m), met niemand anders zal ik dit ooit kunnen delen. Het was voor mij in veel opzichten een eye opener en ik weet dat vanaf nu mijn leven zal veranderen.

Bedankt voor alle fijne momenten en herinneringen samen!

Liefs Rian

Wekker ging om 7.00u. Vroeg, zeker na een nacht slecht slapen. Toch die hotel bedden, geef mij maar een luchtbed en tent! Om 7.30 werd de motor gestart en koers op Nederland werd gezet…. Met blijde gevoelens om iedereen in Nederland weer te zien maar ook sombere gedachten, want nu zit het er echt op(!) kwam een einde aan een geweldig, mooie, bijzonder, indrukwekkende reis!

De rit ging voorspoedig en eind van de middag en vroeg in de avond waren we weer veilig thuis!

Gisteravond was de afweging hotel-camping-hotel-camping. Dit omdat het er vrij regenachtig uitzag. Wij kozen voor avontuur, dus een camping. Ik zou sowieso in de auto slapen omdat dan iig mijn tent niet nat zou worden mocht het gaan regenen. We lagen goed en we in bed en toen hoorde we de eerste druppels tikken. Damn… De volgende morgen werden we wakker in een bewolkt Spanje. Snel de daktent ingeklapt en zijn richting Cadaques vertrokken. De voorspellingen zagen er een paar dagen geleden al niet best uit en de weer mannetjes maakte de voorspellingen meer dan waar! Regen, regen, regen en nog eens regen met tussendoor harde windvlagen.

Aangekomen in Cadaques was het weer nog niet veel anders. Je waaide bijna van de rotsen de zee in. Het kleine rustige vissersplaatsje was veel drukker geworden afgelopen jaren. Je auto kon je amper parkeren en het rustige dorpsplein was een commerciële boulevard geworden.

Besloten werd om een rondje door Cadaques te rijden en daarna door te rijden naar Frankrijk. Zo gezegd zo gedaan… Alleen het weer werd er niet beter op…. Regen, regen, regen en de donkere dikke grijze wolken voorspelden niet veel goeds. Rond Lyon werd een hotelletje ( L ) geboekt. Camping was niet te doen! Wennen waren normale bedden, dat zal sowieso wel even duren….

Het einde komt nu echt in zicht, helaas. Vele malen is tijdens de terug reis besproken hoe fantastisch het was…. Dit is echt niet na te vertellen!

Vandaag werden we voor ons gevoel erg vroeg wakker, alleen door het tijdverschil was het een vrij normale tijd. Tijd voor actie, spullen inpakken en ontbijten. Korte autocheck en gaan met die banaan. Cadaques was het doel of het haalbaar zou zijn zien we wel.

Vandaag veel asfalt gezien. Eigenlijk alleen maar. Af en toe een prachtig uitzicht, maar doordat we in Marokko zo verwent zijn is Europa maar saai en eentonig. Hoewel Spanje met haar rotsen, olijfplantages, sinasappel gaarden en bossen zeker niet de vervelendste plek is om over asfalt doorheen te rijden!

We zijn ongeveer 200km onder Barcelona gestrand. Niet met autopech hoor, maar gewoon omdat wee het genoeg vonden voor vandaag. Morgen een kort ritje van ongeveer 350km naar Cadaques. Daar worden nieuwe plannen gemaakt. De weervoorspellingen zijn namelijk niet al te best…. We zien het wel, deel van het avontuur.

Mocht het weer meezitten zo nog n stukje langs t strand wandelen want daar kijken we op uit en vroeg naar bedje toe om morgen een lange dag te hebben!

Vandaag werden voor de aller laatste keer de tenten in Marokko ingepakt, de laatste keer de camping met Dirhams betaalt en de laatste keer samen ontbeten…. Vandaag reden we via een mooie redelijk goed begaande weg van Fes naar Ceuta om daar de boot naar Europa te pakken. Er werd voor het vertrek nog even besproken hoe geweldig dit avontuur geweest is, echt ongelofelijk. 3 mannen en 1 dame die 3 weken zonder problemen Marokko door reizen….

De route van vandaag was rustig in vergelijk met de afgelopen weken. Echter was hij niet minder mooi. Wat een uitzicht kregen we weer te zien, echt prachtig! Marokko blijft een fascinerend land. Met alle schoonheid die de natuur in zich heeft en de vriendelijke bevolking maakt het een genot om door dit land te reizen.

De grens werd vlot gehaald, alleen bij het oversteken van de grens was die ingehaalde tijd verloren in verband met het tijdsverschil. Van 14.00u versprong hij bij het oversteken van een denkbeeldig lijntje naar 16u. Bij de grens werd alles snel geregeld, de Spanjaarden vonden ons er zo betrouwbaar uit zien dat controle niet nodig was. Vlug werden tickets voor de boot gekocht, waar we uiteindelijk naar toe moesten racen om hem te halen.

Na een heftig boottochtje (ivm stroming) werd na een klein uurtje Spanje bereikt. In Spanje zijn onze wegen gescheiden. De spullen van Marc zitten in Wim zijn auto. Marc is met Edwin naar een hotel in Malaga en vliegt morgen naar Nederland. Edwin gaat nog een week door Spanje en Frankrijk trekken. Wim en Rian slapen op een camping aan de kust en vertrekken morgen richting Cadaques.

 Vanaf hier zullen de verhalen over de avonturen van Wim en Rian gaan.

Vandaag stond een ontspannen dag Fes op de planning. Heerlijk wat cultuur snuiven, souvenirs kopen en ontspannen.

Taxi zouden we aanhouden bij de ingang van het hotel, ze rijden hier af en aan. Alleen deze keer was het zo makkelijk dat we zelf aangesproken werden. Ritje naar de souk duurde 10 minuten en koste ons slechts 50 Dirham ( € 4,50)… Blijft bizar de taxi prijzen hier.

Het eerste straatje van de souk was vrij westers maar na een paar keer links en rechts een zijstraatje te nemen werd het steeds Marokkaanser! Je kip koop je hier levend, in elke hoek zie je een zwefkat en bij elk winkeltje word je aangesproken. We leken een klein winkeltje in te lopen echter via het ene kamertje kwam je in het volgende waarna je via een gangetje weer in het volgende kamertje kwam. Het was een paradijs vol hand geschilderd aardewerk. Serviezen, schalen, asbakken, tegeltjes alles was er in allerlei kleuren en dessins. Prachtige mozaiek muren omringde dit vredige pand in de drukke smalle winkelstraat. Nadat we onze ogen flink de kost gegeven hadden verlieten we de winkel.

Fes is een vrij moderne westerse stad. Met een Mac Donalds. Daar moest natuurlijk gebruik van gemaakt worden. De uren Fes sloten we daarom maar al te graag af met een wereldberoemde hamburger. 

Nu genieten van de laatste zonnestralen. Morgen komt de (pijnlijke) dag om afscheid van Marokko te nemen. Afscheid van een prachtig land, een geweldig avontuur, het mooie weer, de bedelende kinderen en wellicht ook van elkaar…. Edwin gaat nog een 1,5week door Spanje en Frankrijk reizen, Marc pakt het vliegtuig vanaf Malaga naar huis en Wim en Rian gaan via de kustzijde van Spanje richting Nederland en gaan nog een bezoekje te brengen aan Cadaques en daarna naar huis!

Vandaag werden we wakker met een heerlijk zonnetje op onze tent. Dat was op 2300m hoog meer dan prettig! Een lekkere kop thee werd gedronken. Vandaag zou een korte route worden via (Marokkaans begrip) goede wegen. Echter zijn deze niet vergelijk baar met de wegen in Nederland. Daarbij moet je om iedere berg heen kronkelen dus goed sturen is een must.

Het doel werd om 11.30 bereikt: een camping want na 2 dagen bosh camp was Marc en Edwin wel toe aan een warme douche. De volgende route bleek “maar” 165km dus besloten we deze erachter aan te plakken. Een lange oneindige weg kwam in ons vizier. Met links van ons bergen en rechts mooie groene vlaktes! Tussen het gras bloeiden de bloemen volop en geiten en schapen hadden genoeg te eten

Vannacht staan we op een bekende camping voor ons. Hier stonden we onze 2e nacht in Marokko ook al. Heerlijk groen en vlak bij Fes. Onze routes op papier zitten er op, plan is om morgen Fes in te gaan. Nog even cultuur snuiven en sfeer proeven. Hierna gaan we richting boot!

Top